Dureri cauzate de bicicletă: simptome și rezolvări

2

În vară am luat parte la un seminar organizat de Regina Marunde în Germania, fostă sportivă profesionistă (MTB) timp de 15 ani și actuală specialistă în osteopatie, o metodă modernă de diagnostic și tratament, utilizată pentru depistarea tulburărilor patologice ale biomecanicii corpului, organelor și țesuturilor. Regina nu a făcut altceva decât să aplice aceste metode pentru cicliști. Deși seminarul a fost unul de durată, vă voi face în acest articol un scurt rezumat.

Dureri și cauze

Durerea de cap este cauzată deseori de tensiunea din spate, dar mai poate avea drept cauze deshidratarea, casca prea strânsă sau chiar și ochelarii, în cazul în care sunt prea strânși. Tensiunea acumulată în spate poate fi soluționată prin schimbarea poziției pe bicicletă, de regulă optarea pentru un ghidon ergonomic sau prin repoziționarea acestuia.

Durerile de gât sunt cauzate de o musculatură prea slabă sau din poziția pe bicicletă care poate duce la o curgere strâmtorată a sângelui prin vene. Musculatura se rezolvă prin antrenament specific pentru întărirea mușchilor gâtului, pe când poziția se poate rezolva prin repoziționarea ghidonului.

Umerii: cea mai des întâlnită cauză pentru durerea de umeri este poziționarea pe bicicletă cu mâinile foarte întinse sau printr-o poziție prea dreaptă, umerii fiind trași către partea superioară. În ambele cazuri, repoziționarea ghidonului/cockpit-ului poate ajuta. De asemenea, o altă cauză poate fi reprezentată de musculatura slabă, ceea ce necesită un antrenament specific la sală.

Durerea de cot este cauzată de poziția prea dreaptă pe bicicletă, iar în acest caz este necesară înlocuirea pipei, cu una mai lungă (presupunând că o poziție dreaptă este dată de o pipă mult prea scurtă).

Durerea de palmă sau de degete se manifestă deseori prin amorțeală. Cauzele pot fi multiple: poziția prea dreaptă pe bicicletă prin lăsarea întregii greutăți în mâini, încheieturile care sunt poziționate prea puțin ergonomic (spre exemplu la un unghi între 70 și 90 de grade) sau manșoanele prea subțiri care nu oferă niciun sprijin pentru palmă. Dacă în cazul poziției prea drepte trebuie înlocuită pipa cu una mai lungă, în celelalte două cazuri sunt recomandate manșoanele ergonomice.